Jäsenkirje 2-2015

Jäsenkirje 2-2015, 03052015 Masku

HEI MEHILÄISHOITAJA!

VAAKA
V-SMH ry on hankkinut jäsentensä käyttöön lain edellyttämän virallisesti varmennetun myyntivaa´an.

Hunajaa tai muita elintarvikkeita pakkaavalla on oltava käytössään virallisesti varmennettu vaaka. Nyt Tukesilta saatujen ohjeiden mukaan riittää, jos hunajapakkaukset tarkistuspunnitaan yhteiskäytössä olevalla vaa’alla. Jokainen tuottaja ei siis tarvitse omaa vaakaa.

Tarkistuspunninta tarkoittaa sitä, että tuottaja ottaa tuotantoerästä näytteitä, joiden paino tarkastetaan. Näytteenoton on oltava tuotannon kannalta riittävän laajaa, ja näytteiden tulokset kirjataan ylös esimerkiksi punnitusvihkoon.

Lue lisää http://www.mehilaishoitajat.fi/?x118281=1788712

Satokauden aikana vaaka on yhdistyksemme jäsenille hunajan tarkistuspunnintaa varten Tornilassa (Raisio) myöhemmin ilmoitettavina päivinä. Mikäli Tornila-päivät eivät sovi Sinulle, ota yhteyttä Marko Leino p.040 542 0910

Mehiläishoitaja punnitsee hunajan omatoimisesti, huolehtii tuottamansa hunajan riittävän laajasta näytteenotosta ja tulosten kirjaamisesta.

V-SMH ry tarjoaa jäsentensä käyttöön laillisen varmennetun vaa´an hunajan tarkistuspunnintaa varten. Jokainen tarhaaja on itse vastuussa hunajan tarkistuspunnitsemisesta ja kirjaamisesta yms.

Vaaka MAX 3.00 kg

JÄSENALOITE
V-SMH ry:n jäsen, joka haluaa jättää jäsenaloitteen SML:n syyskokoukseen 2015. Jäsenaloite pitää osoittaa V-SMH ry:n johtokunnalle viimeistään heinäkuu 2015 loppuun mennessä.

V-SMH ry:n jäsen, joka haluaa jättää aloitteen V-SMH ry:n syyskokoukseen 2015. Aloite pitää osoittaa V-SMH ry:n johtokunnalle viimeistään syyskuu 2015 loppuun mennessä.

KARHUT
Arvoisat yhdistyksen jäsenet. Ensimmäiset karhuvahingot yhdistyksemme alueella tapahtuivat viime kesän aikana. Tänä keväänä karhut ovat jo vierailleet muutamilla tarhoilla Itä- ja Keski-Suomessa. Oletettavasti meidän alueellamme karhuvahingot tulevat lisääntymään tulevana kesänä.

Suomen Riistakeskus on myös aktivoitunut asiassa ja antanut toimintaohjeet riistanhoitoyhdistyksille ja poliisille. Karhun ilmaantuessa mehiläistarhalle siellä toimitaan Riistakeskuksen ohjeiden mukaan.

Kun karhuvahinko tapahtuu mehiläistarhalla, mehiläistarhaajan on ensimmäiseksi kutsuttava paikalle paikkakunnan petoyhdysmies ja kunnan maaseutuviranomainen, jotka todentavat ja kirjaavat vahingon. Tämä on edellytyksenä korvausten maksamiselle. Ellei viranomaisia jostain syystä saada paikalle kohtuuajassa, mehiläishoitajan tulee dokumentoida vahingot esim. valokuvaamalla tuhotut pesät ja mahdolliset muut karhun aiheuttamat jäljet.

Petoyhdysmiesten yhteystiedot löytyvät Riistakeskuksen kotisivuilta http://riista.fi/riistahallinto/riistanhoitoyhdistykset. Vahingosta tulee ilmoittaa myös Suomen Mehiläishoitajain Liittoon. Samassa yhteydessä tulisi myös olla yhteydessä Riistakeskuksen aluetoimistoon. Riistakeskus huolehtii tämän jälkeen toiminnan koordinoimisesta. Suomen Riistakeskuksen Varsinais-Suomen aluetoimisto sijaitsee Piikkiössä osoitteessa Hadvalantie 8 7 B, 21500 Piikkiö. Puhelin 029 4312343, 050 3120497.

Karhua voi pelotella pois tarhalta pois huutamalla, vartioimalla ja samankaltaisilla toimenpiteillä. Kiellettyä on karhun pelottelu koiralla haukuttamalla tai jollain voimakeinoin ellei tähän ole poliisin määräystä. Kaikesta voimankäytöstä karhua kohtaan vastaa Riistakeskus ja poliisi.

Karhuvahinkojen minimoimiseksi ensisijainen toimenpide on aitaaminen. Sähköaidat hankitaan Riistakeskuksen aluetoimiston kautta ja aluetoimiston harkinnalla. Saatavilla on sekä verkkovirrallisia että akkukäyttöisiä sähköpaimenia. Tarhaaja kustantaa virtalähteen sekä vastaa aidan pystyttämisestä ja ylläpidosta. Yksityiskohtaiset aidan rakentamisohjeet löytyvät SML:n kotisivuilta kohdasta karhut.

Kun Riistakeskuksen kanssa sovitut aitaamis- ja muut toimenpiteet on tehty eikä tilannetta ole saatu hallintaan, voidaan Riistakeskukselta hakea poikkeuslupaa karhun eliminoimiseksi. Poikkeuslupa tuo luvan saajalle juridisen vastuun suunnitella ja toteuttaa karhunmetsästyksen.

Jos mehiläistarhaaja tai joku muu kokee, että karhu on vaarallinen tai uhka ihmisille, otetaan yhteyttä poliisiin.

Terveisin Aimo Nurminen

KERHOILTA
HUOM! 6.5.2015 Nousiaisissa, Keskusojantie 151. Kerhoillat ovat tauolla kesä-heinä-ja elokuun. Kerhoilta keskiviikkona 2. syyskuuta Raisio, Tornila klo 18.00.

JATKOKURSSI
Tornilassa Raisio Tornik. 9
Mehiläishoidon jatkokurssi muutaman vuoden tarhanneille
Opettajana on Tarmo Laaksonen
Lauantaina 11.7.15 klo 10–14
Osallistumismaksu 5€ sis. sämpyläkahvit
Oikein suoritettu talveutus avain seuraavan kesän satoon punkintorjunnat

ilmoittautumiset veikko.mustalahti@hotmail.fi tai p. 040 5515 245

EKM
Hyvä EKM-opas Mehiläinen 2/2015 ja hintatiedot EKM-näytteistä s.41

EKM-NÄYTEPURKKEJA
Yhdistys on hankkinut 400 kpl lisää EKM -näytepurkkeja á 0,20€/kpl. Niitä saa ostaa 6.5. kerhoillassa (Nousiainen) ja erikseen sopimalla suoraan Veikolta 040 5515 245

VAAKA-PESÄ
Onko vaaka-pesät tuttujuttu? Täältä voit katsoa esim. Veikko Mustalahden vaakapesää ja hyödyntää tietoja omassa tarhauksessa, vähän tarhanneille hyvin hyödyllinen. http://koti.tnnet.fi/web144/vaakapesa/selaa.php?vuosi=2015&kunta=71

FACEBOOK
Löydät meidät myös: https://www.facebook.com/groups/vsmehilaishoitajat/?pnref=story Mikäli saat tämän kirjeenä ja sinulla on mahdollisuus käyttää s-postia lähetä s-postios. (myös s-postios. muutokset) sanna.inkinen1@gmail.com

Mukavaa kesää!
Terveisin Sanna

Vastaa