Jäsenkirje 2-2016

Jäsenkirje 2-2016, MASKU 12.3.2016

HEI MEHILÄISHOITAJA!

V-S mehiläishoitajat ry:n sääntömääräinen kevätkokous pidetään keskiviikkona 30.3.2016 klo 18.00 Tornilassa, Tornikatu 9, Raisio. Aapo Savo tulee kertomaan Hunajayhtymän kuulumisia.Kaikki tervetuloa!!

VARSINAIS-SUOMEN MEHILÄISHOITAJAT RY SÄÄNTÖMÄÄRÄINEN KEVÄTKOKOUS
Keskiviikkona 30.3. 2016 KLO 18.00 Tornila, Raisio

ASIASLISTA
1§ KOKOUKSEN AVAUS
2§ KOKOUKSEN PJ:N VALINTA
3§ VALITAAN KOKOUKSELLE SIHTEERI,
2 PÖYTÄKIRJANTARKASTAJAA JA 2 ÄÄNTENLASKIJAA
4§ TODETAAN KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS
5§ HYVÄKSYTÄÄN ESITYSLISTA KOKOUKSEN TYÖJÄRJESTYKSEKSI
6§ TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2015 JA SEN HYVÄKSYMINEN
7§ TILIKERTOMUS VUODELTA 2015 TILINPÄÄTÖS JA TILI-JA VASTUUVAPAUDEN MYÖNTÄMINEN JOHTOKUNNALLE
8§ MUUT ESILLE TULEVAT ASIAT
9§ KOKOUKSEN PÄÄTTÄMINEN

RUOKAMESSUT 2016
Merkitkää kalenteriin Turun Viini- ja Ruokamessut järjestetään 30.9-2.10.2016 Turun Messukeskuksessa. Varsinais-Suomen Mehiläishoitajat osallistuu jälleen omalla osastollaan ja talkooporukallaan tapahtumaan. Osaston yhteydessä on myös myyntipisteitä, joissa halukkaat voivat myydä omaa hunajaansa ja hunajatuotteitaan. Lisätietoja Markolta p 040-5420910 tai marko.leino@dnainternet.net

EKM-TALKOOT
Paenibacillus larvae-bakteeri aiheuttaa mehiläisten esikotelomätätautia, joka on lainsäädännössä määritelty vastustettavaksi, valvottavaksi eläintaudiksi. Tänä keväänä käynnistettyjen EKM-talkoiden tavoitteena on motivoida sekä eläinlääkäreitä että tarhaajia taudin torjuntaan sekä levittää tietoa taudista ja sen ennaltaehkäisystä. Esikotelomätä tappaa esikotelovaiheessa olevia mehiläisten toukkia johtaen mehiläisyhteiskunnan heikkenemiseen. Kuollut toukka mätänee ruskeaksi massaksi, jossa muodostuu erittäin runsaasti kestäviä itiöitä, joiden kautta tauti leviää eteenpäin. Tarhaajan velvollisuutena on ilmoittaa virkaeläinlääkärille, jos epäilee tarhallansa esikotelomätää. Jos esikotelomätää todetaan esimerkiksi hunajanäytteessä, tekee aluehallintovirasto hallintopäätöksen, jolla rajoitetaan taudin leviämistä (rajoittavat määräykset). Lisäksi aluehallintovirasto tekee selvityksen taudin alkuperästä ja levinneisyydestä joko kirjallisesti tai paikan päällä tehtävällä tarkastuksella. Jos taudin epäillään levinneen tarhaajan muihin tarhoihin tai naapuritarhoihin, otetaan myös näistä tarhoista eläinlääkärin tai valtuutetun tarkastajan toimesta näytteet tautitilanteen selvittämiseksi. Rajoittavien määräysten purkamisen edellytyksenä on tarhan saneeraus. Saneerauksen suunnittelu ja toteutus on tarhaajan vastuulla. Apua suunnitteluun saa joko SML:n mehiläishoidon neuvojalta Maritta Martikkalalta tai Eviran tautitarkastajalta Pasi Heinämaalta. Saneerauksen jälkeen tarhaajan tulee ottaa pesistä hunajanäytteet ja lähettää ne tutkittavaksi Kuopion Eviraan. Jos näytteet ovat negatiiviset, eläinlääkäri tekee tarhalle tarkastuksen, ja jos tautia ei enää todeta, voidaan rajoittavat määräykset purkaa. Saneeraus olisi suositeltavaa suorittaa samaan aikaan kaikilla lähistöllä sijaitsevilla mehiläistarhoilla. Taudin torjunnassa on keskeistä, että viranomaisilla on tieto tarhojen sijainnista. Tämän vuoksi on tärkeätä, että tarhaajat tekevät vaaditut rekisteröinti-ilmoitukset kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle.

Terveisin,
Lounais-Suomen aluehallintoviraston läänineläinlääkäri
Sofia Väärikkälä

TARHAPAIKKOJEN REKISTERÖINTI TULEE PESÄTUEN EHDOKSI
Mehiläistarhaajien tulee rekisteröityä Eviralle eläintenpitäjiksi ja lisäksi kaikki tarhapaikat täytyy ilmoittaa. Jatkossa rekisteröinti on yksi kansallisen pesätuen saamisen ehto. Rekisteröintilomakkeet tulee toimittaa oman kunnan maaseutusihteerille ennen tukihaun loppua. Lataa rekisteröintilomakkeet ja lue ohjeet rekisteröintiin http://www.mehilaishoitajat.fi/

KERHOILLAT
Huhtikuun kerhoilta 6.4.2016 klo 18.00 Raisio Tornila
Toukokuun kerhoilta 4.5.2016 klo 18.00 Nousiainen,Paukun kota
Yhdistys myy EKM-näytepurkkeja 20 cnt /kpl
Kesätauko (kesä, -heinä-ja elokuu) Syyskuussa kerhoillat jatkuvat Tornilassa.

NUORISOTOIMINTA
Innokas nuorisojaosto kaipaa mukavan harrastuksen pariin, lisää mehiläisistä kiinnostuneita nuoria mukaan. Toiminta on maksutonta. Mikäli olet (11v-18v). Ilmoittaudu Juhalle. Tiedustelut ja ilmoittautumiset Juha Paasoselle: hunajanlumo@gmail.com mahdollisimman pian.

EMONKASVATUSKURSSI
Emonkasvatuskurssi pidetään kesällä, myöhemmin ilmoitettavana aikana.

TAUTIKOULUTUS
Tautikoulutuskerta pidetään myöhemmin ilmoitettavana aikana.(Pesän saneeraus ja miten se tehdään oikein)

PÖLYTYSPALVELU
Pölytyspalvelusta on ollut koulutusta kerhoilloissa tänä keväänä. Tästä on hyvä jatkaa, mikäli pölytyspalvelu kiinnostaa.

1. Ota yhteyttä oman alueen marjanviljelijään. TEHOKKAIN TAPA!
2. Ilmoittaudu SML:n ylläpitämään tarhaajakarttaan. http://www.mehilaishoitajat.fi/polytyspalvelu/polytyspalveluita-tarjoavia-mehi/
3. Ilmoittaudu listalle, joka toimitetaan Hedelmän- ja marjanviljelijöitten Varsinais-Suomen yhdistykselle.
Ilmoittaudu listan laatijalle: marko.leino@dnainternet.net viimeistään 23.3.2016.

MAAILMAN MEHILÄISPÄIVÄ 20.5
Mehiläiset ovat saaneet oman juhlapäivän, sillä Maailman mehiläispäivää vietetään tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Juhlapäivä on 20. toukokuuta.

http://www.mehilaishoitajat.fi/tapahtumat/maailman-mehilaispaiva-20-5/

Yhdistys kannustaa tarhureita huomioimaan Maailman mehiläispäivän parhaaksi katsomallaan tavalla. Vinkkinä esim. järjestämällä tarhalla avoimet ovet-päivän.

LIITTYMINEN V-SMH RY:n PERHEJÄSENEKSI
Perhejäsenyyden avulla myös saman perheen jäsenet pääsevät osallisiksi jäseneduista edullisempaan hintaan. Perhejäsen maksaa paikallisyhdistyksen määrittelemän perhejäsenmaksun, mutta ei varsinaista liiton jäsenmaksua. Perhejäsen voi siis osallistua esimerkiksi paikallisyhdistyksen toimintaan ja liiton tapahtumiin, mutta hän ei saa omaa Mehiläinen-lehteä eikä liiton vakuutusta. http://www.mehilaishoitajat.fi/mehilaishoitajille/sml-n-jaseneksi/

Vuokon viesti kaikille mehiläistarhureille:(tämä Vuokon osio on lähetetty s-postilaisille jo aiemmin,joten vain kirjepostilaiset sai Vuokon viestin jäsenkirjeesä)

VUOKKO HONKANIEMEN KEVÄINEN TERVEHDYS MEHILÄISTARHUREILLE!
Pyydän kohteliaimmin Mehiläishoitajia kanssani yhteistyöhön kokoamaan mehiläisalalta ns. niksi- ja vitsikirjaa! Yhdestä vitsistä ei vielä kirjaa synny, mutta monesta jutusta on mahdollisuus saada hyvä kokonaisuus. Tunnen monta hyvällä huumorilla varustettua tarhaajaa ja päätin toteuttaa pitkäaikaisen haaveeni ja koota eri tarinoita tulevaan mehiläiskirjaani.

Toivon saavani erilaisia juttuja esim.
– miten ennen hoidettiin mehiläisiä
– eri alueiden hoitotavoista ja -nikseistä
– kommelluksista ja hassuistakin tapahtumista
Keräilyalueeni on koko maa etelästä – pohjoiseen ja lännestä – itään. Mukaan voi laittaa myös lyhyitä matkajuttuja esim. ”Tapahtui kerran Uralin matkalla” tai ”Virossa pesillä oli..”

Mehiläistuotteiden käyttö kansanlääkinnässä ennen ja nyt? Kuullut jutut ja kertomukset olisi hyvä saada tallennettua,miten esim.
– hevosen karvalähtöön on hunajalla voitelu auttanut
– miten pistohoitoja annettu reumaan
– sairaus jota on hoidettu esim. mehiläisvahalla ja hunajalla tms mehiläistuotteilla.
Ohjeitakin voi liittää mukaan.

Tästä ei tule ns.tohtorin väitöskirjaa, mutta tarkoitukseni on vaalia arvokasta mehiläiskultturia
ja kerätä historia- ja perinnetietoakin yhteen samojen kansien väliin.

Teksti,yhden jutun pituus voi olla korkeintaan A4:n sivulle sopiva. Ei ”kapulakieltä”, kieliasu saa olla vapaa, hauska, ei loukkaavaa, pienet virheet korjataan, sisältöä ei muuteta. Selväsanainen, lyhyesti kerrottu ja persoonallinen on paras juttu! Tekstit voi olla myös murteella kirjoitettu.

Ei tässä vielä kaikki 🙂 Tekstien lähettäjät saavat nimensä ja paikkakuntansa juttunsa alle, jos haluavat. Sama henkilö voi lähettää useampaa tarinaa. Yhdistyksenkin nimellä voi osallistua.

Osallistujien/kirjoittajien nimiluettelo laitetaan tiedoksi lukijoille, se on historian havinaa…
Kirjan tulen painattamaan omakustannushintaan ja osallistujien/yhdistysten kesken arvotaan 4 kirjaa!

Tulethan mukaan, laitathan tekstejä tulemaan, mielenkiintoista nähdä montako sivua kirjaan saadaan. Vielä ehtii kirjoittamaan, kun pesätkin ovat lumen alla. Postia otan vastaan 31.5.2016 asti. Palautukset toivon sähköpostiin vuhonka@japo.fi, aihe ”niksit ja vitsit”. Ellei sähköpostia ole käytössä, voi jutut lähettää myös kirjeitse, vaikka käsinkirjoitettuna os. Vuokko Honkaniemi, Koivukankaantie 50, 62600 Lappajärvi, puh.040-7738330

ps.tässä olisi asia-aihetta, vaikka yhteen kerho-iltaan 🙂

Postia odotellen ja yhteistyöstä kiittäen
Vuokko Honkaniemi

PIDÄ YHTEYSTIETOSI AJAN TASALLA, S-POSTIOSOITTEET JA – MUUTOKSET:
sanna.inkinen1@gmail.com tai 040-8388248
Mukavaa mehiläiskevättä!
Sanna

Vastaa